KILPAKALASTUS BLOGI

14. huhti, 2018

Pohjoismaiden mestaruuspilkki Ruotsissa Luulajassa 14.4.2018

Edellisvuonna minua pyydettiin pilkkimaajoukkueen kapteeniksi. Kilpailut tultaisiin järjestämään Luulajassa Ruosissa. Otin pestin vastaan koska Ruotsin kilpailuvedet sekä ihmiset siellä ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi.

Kävimme talven aikana kolmessa Luulajan eteläsatamaan järjestetyssä kilpailussa sekä tein yhden treenipäivän Jaanan kanssa reilu viikko ennen tulevaa PM-kilpailua samalle alueelle koska Ruotsi ilmoitti pitävänsä harjoituskilpailut pohjoissatamassa. Jaana näytti paikat missä hän oli pilkkinyt edelliset kisat Ruotsin piirin kisat (DM kilpailut). Sieltä oli tullut kuitenkin DM kilpailun suurin saalis. Eteläsataman ahvensaaliit ovat olleet enimmillään 13kg ja saaliit heikkenivät kevättä myöten lumen paljouden ja jään paksuuden(80cm) vuoksi. Treeneissä n, 30-150gr ahventa tuli hyvin matalikon laidalta 6-8m syvyydeltä. Tulevan kilpailualueen toiselta laidalta löytyi lisäksi kaksi muuta paikkaa jossa ahvenet olivat kookkaampia mutta sitä oli vähemmän.

Bussi lähti Kuopiosta kohti Luulajaa torstai aamuna ja minä hyppäsin bussin kyytiin Torniossa iltapäivällä.

Harjoituskilpailu nimeltään Norrhamnnappet pidettiin perjantaina ja se oli samalla myös kaikille avoin kilpailu. Paikalle tuli suomea myöten 80 kilpailijaa. Paikalle saapuneilta tutuilta kilpailijoilta saimme hyviä vinkkejä suomen joukkueelle.

Harjoituskilpailussa kala söi kohtalaisen hyvin vain hetken ja he jotka olivat silloin oikealla paikalla saivat isoja ahvenia muutamia kappaleita. Tuomisen Raimo sai yli 700gr ahvenen mutta Jesse Lehtosaari nuorista pisti vielä paremmaksi saamalla isomman mutta harmikseen se jäi punnitsematta erikseen. Keli oli vaikea, lunta ja vettä oli jäällä paljon eikä hanki kantanut ja liikkuminen oli tosi raskasta. Yhdeltä kilpailijalta meni kaira rikki joten varakairoja varattiin pääkilpailuun useampia.

Pilkkimaajoukkueen pojat Oskari, Jesse ja Niko ottivat kolmoisvoiton. Naisten sarjassa Marianne sijoittui ensimmäiseksi ja Elisa kolmanneksi. Harjoituskilpailun suurin tulos 6,737 kg. meni Norjaan miesten maajoukkueessa olevalle kilpailijalle.  Mariannen 6, 005 kg. oli toiseksi suurin tulos.

Kisa oli mielenkiintoinen ja antoi vähän osviittaa tulevaan seuraavan päivän koitokseeen. Norja kyllä yllätti voittotuloksellaan. Jaana ajeli perjantaina illaksi myös Luulajaan. Kävimme hotellin ravintolassa syömässä erinomaiset ruuat ja illalla menimme kuuntelemaan kisajärjestäjien infoa.

Eteläsatama ilmoitettiin PM – kilpailualueeksi, kuten olin päätellytkin. Pääkilpailualueen virallisen julkistamisen jälkeen illalla pidimme palaverin. Jaoimme päivän kokemuksia porukalla nuorisokin oli tosi mukana hommassa ja kysyivät kaikki mahdolliset vinkit.  Morrin päävärinä toimivat sinisen eri sävyt ja kastemadon pätkä toukkien kanssa oli ehdoton. Tapsin pituus tulisi olla 15cm.  Ahven söi varovaisesti joten tarkkuutta tarvittiin. Kalan taposta saimme hieman palautetta kapteenien kokouksessa joten kilpailuaamuna sekä kilpailun aikana täytyi painottaa asiaa.

Lauantain pääkilpailupäivä oli aurinkoinen ja luvassa oli plussa keli. Jaana ja Ohtosen Marjatta eivät olleet maajoukkueessa joten he lähtivät pilkille pohjoispuolelle edellispäivän kisa-alueelle. Marjatalla oli jäänyt hampaankoloon viimeinen kalapaikka jonka oli löytänyt ihan kisan lopussa. Ja lisäksi se olisi hyvää reeniä koska pohjoispuoli tulee olemaan ensi vuonna Ruotsin SM pilkkien joukkue alueena.

Hotellin edustalla jokainen maa Ruotsi, Norja ja Suomi kokoontuivat omaan ryhmään ja marssimme pääkatua pitkin kaupungin rantaan. Paikan päällä otettiin joukkuekuvat ja kuunneltiin Luulajan kaupunginjohtajan puhe.

Jäälle päästyämme osa suomen kilpailijoista menisi vasemmalle josta tulee isoja ahvenia harvakseltaan ja muut menisivät oikealle matalan toisella puolen olevalle rinteelle. Issakaisen Mika varakapteenina juoksisi kertomassa näiden alueiden väliaikatietoja minulle.

Siirtymä ajan alkaessa norjalaiset lähtivät juoksemaan suoraan kilometrin päässä olevaa saarta kohden. Ruotsalaiset jäivät rantaan odottamaan. Ohjasin nuoret sekä osan aikuisista matalan laidalle sekä pyrin osoittamaan kilpailijoille millä kohdin tulisi olemaan kaloja. Osa ruotsin kilpailijoista tuli samoille paikoille muutaman jäädessä kauemmaksi oletetusta kalapaikasta. Osa ruotsalaisista pilkki värikoukuilla huonoin tuloksin.

Kilpailun alettua aloimme heti saamaan ahvenia ja juoksin kilpailijoiden välillä näyttäen aina mistä nousee parhaiten ahvenia. Tytöt saivat hyvän alun kuten Rahikkalan Vesa joka sai hieman isompia ahvenia kuin muut. Ruotsia vietiin 10-0 ensimmäinen tunti ja varakapteenilta tuli tieto norjalaisten vetäneen vesiperän saarella ja pian norjalaisetkin saapuivat samoille apajille. Ensimmäinen kaira vaihdettiin Mariannelle ja pian Räsäsen Ailan kairastakin meni terät joten molemmat varakairat tulivat tarpeeseen.

Kalan tulo hiipui alueelta ja osa kilpailijoista lähti alueen keskelle ja pian sinne kertyi pieni ryhmä. Ahvenia oli tullut vain hetken ja pian porukka hajaantui. Matalan reunalla oli jäljellä enää suomen tyttöjen joukkue sekä 2 kilpailijaa poikien joukkueesta sekä Asta Honkonen ja Jouni Neuvonen. Jouni ja Asta saivat molemmat tasaisesti ahvenia ja Hovatovin Salla löysi myös hyvän paikan josta pilkki kilpailun loppuun asti.

Kilpailun viimeisellä puolella tunnilla Saarelan Olli ja Vesa löysivät ison kairaamattoman alueen ja kohdan josta tuli isoja ahvenia. Morrimiehenäkin tunnettu Olli taitoi myös tapsi pilkinnän loistavin tuloksin. Oskari sekä kaksi norjalaista poikaa saivat myös tästä paikasta hyvin ahvenia.

Punnitustulosta kilpailijat eivät saaneet tietää ennen kuin illalla palkintojenjakotilaisuudessa. Maiden kapteenit saivat tehdä tarkastukset punnituksen jälkeen ottamalla satunnaisia kalapusseja ja verrata kilpailunumeron mukaan kilpailukorttiin vastaako tulos samaa.

Jaanalla ja Marjatalla oli myös ollut ihan kalaisa päivä toisella puolella ja ihan omat Nordiska mästerskapit oli nimittäin norjalainenkin tullut pilkkiseuraksi samoille apajille.

Illalla oli paljon jännitettävää ja meillä oli tosi hauskaa juttuseuraa. Norjalaisetkin olivat loppujen lopuksi jäyhän olemuksen takana ihan rentoa porukkaa ja osasivathan hekin juhlia. Menihän Norjaan naisten voitto 6kg,n tuloksella joka oli toiseksi suurin. Ja Norjan pojat olivat yllättävän kovia vieden kultamitalit. Suomi palkittiin parhaana maana.

Tunnustetaan… että tulihan tuota illalla juhlittua pilkkikavereiden kanssa ihan pikkutunneille asti. Voittokolmikolla riitti intoa vielä valvoakin parhaiten. Vesa, Olli, Ulf sekä Jaana ja Elisa siinäpä juttua ja naurua riitti kun kisaa käytiin läpi kertaalleen ja kertaalleen…

Olimme kyllä Jaanan kanssa tosi otettuja siitä kun niin moni tuli juttelemaan sekä kysymään neuvoja ja kiittämään.

Ikimuistoinen reissu ja oli mukava tavata uusia pilkki tuttavuuksia.

 

Tytöistä Salla Hovatov voitti kultaa sekä tyttöjen joukkuekultaa yhdessä Iida Issakaisen ja Helmi Sarpolan kanssa

Pojista Jesse Lehtosaari voitti pronssia sekä joukkue hopeaa

Naisveteraani Aila Räsänen voitti kultaa sekä joukkue kultaa yhdessä Asta honkosen ja Vuokko Tuomisen kanssa

Naisista Elisa Juurikka sai pronssia ja joukkue hopeaa

Miehissä Vesa Rahikkala voitti kultaa ja sai pohjoismaiden mestari tittelin. Suomen miesten joukkueelle tuli myös kultaa.

 

Tuloksia alla olevissa osoitteissa

http://nya.sportfiskeklubben.nu/sites/sfk/files/2018-04-13%20Norrahamnnappet.pdf

(Perjantain harjoituskilpailu Norrahamnnappet tulokset)

 

http://www.vapaa-ajankalastaja.fi/wp-content/uploads/2016/11/Pohjoismaiden-mestaruuspilkki-2018-Ruotsi-Luulaja.pdf

(Lauantain PM-kilpailun tulokset)

 

 

 

 

 

 

27. marras, 2017

Kolmen järven cup aloitettiin uudella järvellä jossa ei ole tiettävästi pidetty kisoja lainkaan. Järvi sijaitsee soidensuojelu alueella Simon Martimoaavalla. Järvestä saadaan keväisin suuria ahvenia mutta syyspuolella ei järvessä ole juurikaan pilkitty. Viikkoa ennen kilpailua tein tiedustelua ja tutustuin järveen että sopisiko järvi  kilpailupaikaksi.

Testipäivänä satoi lunta ja jää oli ollut lumeton edelliset päivät joten kalakin söi heikosti. Ahvenia tuli ainoastaan yksi kairattua reikää kohti. Yllätys oli että osa oli isoja n.350gr. ja haukia tuntui myös olevan järvessä. Järvi on n.1,5m keskisyvyydeltään eikä missään ole 2m syvempää.

Kisapäivä oli tuulinen ja nolla keli.Kilpailuaika oli 3h ja  cupissa hyväksyttiin kaikki kalat lukuunottamatta hauki ja made. Erikseen otettiin suurin hauki kisa koska arveltiin haukia kuitenkin tulevan. Arvuuteltiin mikä tulisi olemaan päivän voittosaalis. Arvelin että voittotulos olisi yli 2kg.

Aloitin kisan keskeltä järveä ja Jaanakin tuli samoille paikoille. Ensimmäisen reijän tehtyäni kävi  iso ahven Lätkään kiinni mutta ei tarttunut. Kokeilin isolla morrilla mutta kalat  eivät pysynyneet kiinni. Jaana näkyi saavan heti 3 hyvän kokoista ahventa Lätkällä. Seuraavasta sain jo yhden 70gr ja kolmannesta tuli jo kolme hieman pienempää. Nyt pääsi jo kaloihin hieman kiinni ja aloitin aina  Lätkällä ja vaikka tärppiä ei tullut kokeilin aina Ellu 55 Hopea-Messinki pitkällä n,20cm tapsilla jossa 16nr kulta helmi. Tämä viritelmä saattoi herättää kalat iskemään ja monesti tyhjäkin reikä saattoi antaa useamman kalan.

Kisan puolessa välin Jaana kertoi saaneen ehkä pari kiloa mutta minulla oli hieman yli kilo vasta. Jaana pilkki samoilla pilkeillä kuin minä mutta enimmäkseen vanhoista reijistä ja minä tein uusia ja pilkin näistä ja toki  myös vanhoistakin. Jotkin reijät antoi aina uudelleen pari ahventa jos meni hetken päästä uudelleen kokeilemaan.

Yhdessä vaiheessa uudella reijällä josta sain ensin kaksi ahventa iski suuri hauki ja kiire tuli vetää siimaa ulos kelattomasta hiilikuituvavasta jotta pääsisin väsyttämään hauen. Taistelin haukea ylös  n. 10min  ennen kuin hauki väsyi ja koitin kiduksen takaa nostaa hauen ylös mutta molemmat kädet ja kala ei mahtunut yhtäaikaa reikään joten otin oikealla kädellä kalan suusta kiinni ja sain rimpuilevan hauen jäälle. Nostotekniikka oli virhe sillä käteen tuli useita haavoja eikä haavat tyrehtyneet ollenkaan.Olisi pitänyt vasemmalla kädellä nostaa hauki ylös. Jouduin laittamaan nahkahanskan  vuotavaan käteen etten sotkisi vereen joka paikkaa. Käsivamma hidasti jonkin verran kalojen irrottamista ja syöttien laittoa. Hauen kuitenkin sain ja meillähän oli myös suurin hauki kisa ja arvelin hauen painoksi 2,5kg.

Olin koko kisan keskellä järveä ja kuten myös Jaana. Vaikea oli päätellä paljonko olin kaloja saanut kun iso hauki painoi repussa mutta Jaana vaikutti saaneen enemmän ahvenia. Punnituksessa sain 2,476 ja 7 sija. Suurin saalis 4717 oli kyllä yllätys ja peräti kolmella ensimmäisellä oli yli 3kg. Minun hauki painoi  2,220 ja tällä haukisarjan voitto.

Jaana sai 2760 ja 2. sija häviten 30gr voittajalle. Nämät viisi pilkkivät kaikki samoilla pilkeillä. Oma vähän huonompi menestys voitiin selittää käden loukkaantumisella. Seuraava cup 2 on 17.12 Kivijärvellä mutta sitä ennen piipahdetaan Jaanan kanssa Oulun Valkeisella pilkkikisoissa ensi sunnuntaina.

Mika 

19. marras, 2017

Kauden avauskisa oli Råneon Strömsundissa olevalla järvellä. Järjestäjät kertoivat ettei tällä järvellä ollut koskaan pidetty pilkkikisoja, ainoastaan kesällä siellä oli kalastettu ja kaloja oli tullut paljon. Kilpailuaika oli 2h 30min ja kaikki kalat hyväksyttiin  kilpailukaloiksi. Lunta oli jään päällä 15cm ja jäätä ainakin saman verran, pakkasta oli -8.

Aloitin kilpailun pohjoisreunalta kapeikosta ja parin minuutin odottelun jälkeen sain Lätkällä  pienen ahvenen  mutta toista ei kuulunut. Kairasin lähemmäksi rantaa ja Lätkällä tuli jälleen pieni ahven. Vaihdoin Ellu 85 lyhyellä n,7cm tapsilla ja sainkin jälleen kaksi  samanlaista pientä ahventa.  Menin ihan kaislikon eteen ja vähän aikaa uitin isoa Ellua ja ahvenia tulikin 5 perä jälkeen, taas samoja pieniä. Menin kaislikon reunaa 10m eteenpäin ja kaksi pientä ahventa tuli isolla Ellulla. Siirryin taas eteenpäin mutta tyhjältä vaikutti , kokeilin ulompaakin mutta ei antanut järvi elonmerkkejä. Palasin niille reijille josta olin saanut kaloja mutta nekään ei antanut enään mitään, tiesin nyt että vanhat reijät saa hylätä. Juoksin kapeikon vastarannalle ja sain ekasta reijästä yhden pienen ahvenen mutta vaikka kuinka hain niin kaloja ei enään millään tuntunut löytyvän.

Paikalle tuli ruotsalainen pilkkijä ja sanoi saaneensa vain 6 pientä ahventa joten päätin poistua paikalta ja mennä porukan luo joka oli jo jonkin aikaa viihtynyt lähellä olevan niemen kärjessä. Kuulostelin miten olivat saaneet ja yhtä kalaa reijästään oli tullut joten piti tosissaan miettiä seuraavaa taktiikkaa.

Olin huomannut jo aikaisemmin että lähellä lähtöpaikkaa vasemmalla reunassa oli kaksi pilkkijää ollut kilpailun alusta asti. joten päätin juosta takaisin järven yli ja tein reijän kaislikon eteen ja kohta sainkin pari pientä ahventa. Jaanakin näkyi pilkkivän lähistöllä ja vaihdoimme pari sanaa, ei ollut montaa ahventa saanut ja hänkin siirtyi  lähemmäksi rantaa ja alkoi saamaan ahvenia. Vaihdoin Ellu 55 leveä puoli alaspäin kun vettäkin oli vain reilu metri niin se ei hidastanut pilkkimistä. Morrin asiaa ajoi ns,hengetön eli paljas koukku kun syöntikin oli näin heikko.tällä viritelmällä sain heti 8 pientä ahventa. Menin kaislikon reunaa eteenpäin ja melkein kaikista reijistä sain ahvenia maximissaan 3kpl.

Aika kului nopeasti ja pian kisa oli ohi. Sain kaikkiaan 57kpl pieniä ahvenia ja yhden särjen, kalojen keskipaino oli 15,3gr ja tulokseksi sain 873gr. Neljänteen sijaan kauden avauskisassa täytyy olla tyytyväinen. Voittajalla oli 1090gr eli en nyt ihan hirveästi jäänyt jälkeen. Jaana sai 444gr ja 6 sija. Jaanalla ahvenia 28kpl ja keskipaino 15,8gr.

Kisan järjestäjä totesi ettei tänne tulla enään järjestämään kisoja, sen verran heikkoa oli kalan tulo. Ruotsissa kun on mielin määrin parempiakin kilpailujärviä. Tulipa tämäkin järvi testattua kisajärvenä.  Viikon päästä alkaa Meri-Lapin urheilukalastajien järjestämät 3 järven cup ja silloin on uusi järvi käytössä Martimojärvi Simon Alaniemellä.

Mika

24. huhti, 2017

Slussenin ottipilkit ja osa kaloista

24. huhti, 2017

Slussenin pilkkikilpailu on perinteisesti ollut erittäin kalaisa, suurimmat saaliit ovat lähennelleet 40kg. Nyt on vielä lunta jäällä ja 70cm jäätä eli ei ihan niin suuria saaliita ollut odotettavissa kuin viime vuosina.Jaanan kanssa olimme ensimmäistä kertaa tällä paikalla kisailemassa. Kilpailuaika oli 4 tuntia eikä rajoja ollut.
Kyselin hieman paikallisilta miten ja mistä on kalaa tullut ja kuulemma vasta puolen lähtöä on tullut hyvin suuria ahvenia joten päätin aloittaa sieltä. Paikalle tuli n,6 pilkkijää ja seurailin minne muut menevät ja kilometrin päässä olevan saaren eteen näytti kerääntyvän iso porukka ja siitä edemmäs meni myös useita kanssakilpailijoita.
Pitkältä tuntuvan odottelun jälkeen lähti kisa vihdoin käyntiin ja pääsin aloittamaan. Avasin vanhoja reikiä eikä yhdestäkään tullut mitään, muutkaan eivät saaneet mitään ja lähdin eteenpäin. Aina kun vanhoja reikiä tuli vastaan kokeilin pilkkiä niistä ja jatkoin tuloksettomana etenemistä, parisataa metriä ennen saarta vihdoin nappasin ensimmäiset kalat. Yksi pilkkijä sai hyvin ahvenia ja minäkin jokusen yhdestä reijästä ja päätin jatkaa eteenpäin.
Saaren edessä oleva porukka näkyi saavan kaloja ja myös vasemmalla oli muutama pilkkijä lyöttäytynyt yhteen joten menin sen porukan taakse 20m päähän. Aloitin Lätkällä ja heti oli iso ahven lennosta kiinni ja samaten muutama lisää ja sitten alkoi isoa särkeä tulemaan. Vaihdoin Ellu 85 kulta-hopeaan ja valtavia särkiä nousi minkä kerkesin vetämään, olin tapsisiimaksi laittanut 0,20 joten se kyllä kestäisi.
Tovin kuluttua tuli nuori pilkkijä ja pommitti reikiä joka puolelle minusta ja vihdoin hänkin alkoi saada särkiä, mutta minulla särjen tulo hieman hiipui mutta syönti alkoi onneksi vielä uudestaan. Tähän tullessa vilkaisin kelloa ja 1h 10 minuuttia oli mennyt aikaa ennen kuin pääsin kaloihin kiinni mutta ei tätä iloa tarpeeksi kauan kestänyt, 40min ja porukka huomasi meidät ja kalat eivät kestäneet sitä kairaamista ja katosivat. Sain tuossa ajassa kerättyä n,13-15kg.
Menin etäälle isomman porukan luo ja näin parilla jo olevan pussitkin reppujen vieressä joten hyvin oli täälläkin tullut kaloja. Sain vain jokusen särjen mutta pieniä olivat ja vaikka kiersin vanhoja reikiä sekä tein uusiakin niin ei mistään löytynyt kunnolla kaloja. Alue josta sain hyvin oli tyhjentynyt pilkkijöistä ja palasin takaisin hyvälle reijälle ja särjet olivat tulleet takaisin mutta 5 särkeä kerkesin saada kun muutkin tulivat ja kalat katosivat.
Siinä olisivat nyt olleet hyvät neuvot tarpeen ja odottelin kunnes kaikki lähtivät ja toivoin särkien alkavan syödä uudelleen. Mitään ei alkanut tapahtumaan ja tein ratkaisun ja lähdin pois koko alueelta.
Kiersin saaren taakse ja porailin reikiä ja menin eteenpäin mutta en löytänyt kaloja. Näin edempänä kun kaksi pilkkijää istui keskenään ja saivat joitain kaloja ja menin lähemmäs n,10m päähän tein reiän ja samantien alkoi ahvenia nousemaan ja kun ne loppuivat alkoi isoja särkiä tulemaan. Vilaisin kelloa ja kilpailuaikaa oli jäljellä 50min joten kiire tuli. Vähän aikaa sain olla yksin kunnes takana olevat arvasivat minun saavan kaloja hyvin niin tulivat ja porasivat reijät ympärille, hekin alkoivat saada isoja särkiä ja kohta tuli myös Harry ja sen poika ja kova kilpailu siitä tuli. Harryn kanssa oli mukava kilpailla ja sillä oli hieno tyyli kahdella pilkillä pyytää, aina kun kalan nosti niin samalla tipautti jään reunalta toisen pilkin, näin ei Harrylla mennyt yhtään aikaa hukkaan, ainakin näytti siltä, en tiedä sitten.
Noin 20min ennen kisan loppua täytyi kintaalla peittää reikä ettei kalat hypi yli pöntöstä ja kaivoin pussin esille ja siihen lapoin kalat. Pussiin sain kerättyä n, 4kiloa särkiä ennen loppua, kaloja tuli kisan loppuun asti ja kisan päätyttyä Harryn kanssa vertailtiin kaloja ja Harrylla näytti olevan hieman enemmän. Onneksi punnitukseen ei ollut kuin reilu kilometri raskaan repun ja pussin kanssa. Painoksi kaloille sain 21,300 ja Harryllä 100gr enemmän mutta 3 meni meidän edelle, parhaalla 24kg.
Jaanan tutustuminen alueeseen ylsi 8,3 kg tulokseen ja sija 7. naisissa.
Ei olisi kärsinyt antaa tunnin etumatkaa näille kolmelle parhaalle mutta oli mukavaa pitkästä aikaa saada kunnolla kaloja.

Mika