Pimpel- SM 2020 Arvika

Letten kisajärvi

SM pilkit Ruotsissa 29.2-1.3.2020

Viime vuonna kun tuli pärjättyä niin hyvin SM kilpailussa Luulajassa pääsin automaattisesti kilpailemaan tänäkin vuonna SM pilkkeihin sekä henkilökohtaisessa sarjassa että joukkueessa. Jännittäviä aikoja elettiin viikkoja ennen SM kisoja ja jääolosuhteiden vuoksi SM järveksi valikoitui Letten joka sijaitsee mielestäni jossain kaukana etelä Ruotsissa lähellä Norjan rajaa. SM järvihän ehti muuttua 2 kertaa matkan varrella joten ei monillekaan ollut kovin entuudestaan tuttu järvi paikallisia lukuunottamatta. Järvestä ei ollut saatavilla kunnon syvyyskarttaa mutta tiedettiin että se on säännöstelty järvi ja vesi oli 7 metriä tavanomaista alempana.

Helmi Sarpola sai nuorten peruutuspaikan kisoihin ja lähti minun matkassa tutustumaan ja kilpailemaan Ruotsin SM-kisoihin. Lähdimme torstai iltana Torniosta Råneåån josta bussi lähti kohti kisapaikkaa. Bussi saatiin melkein täyteen ja yö sujui kivasti nukkuen bussissa. Tosi mukava porukka oli meitä bussissa meidän seuran Råneå SFK,n Stig Granstrom oli hoitanut meille kaikki kuljetukset, majoitukset yms. lyhyellä varoitusajalla joutui majoituksiakin muuttamaan kun kisajärvi muuttui matkan varrella.

Olimme perjantaipäivänä perillä meidän retromajoituksessa ja lähdimme siinä iltapäivällä viereiselle järvelle testaamaan vähän välineitä. Ruotsalaiset katsoivat meitä suomalaisia vähän hulluina että pilkille ensimmäisenä! Kävelimme siellä sulalla heinäpellolla rivissä ja varmaan naapuritalon asukkaatkin katsoivat hitaasti että ketä hulluja tuolla oikein haahuilee reput ja kairat selässä. Testipilkkimisen jälkeen saimme vähän osviittaa siitä että millä kannattaa pilkkiä tämmösellä järvellä. Tosi tummia olivat ahvenet mitä me saimme. Minulla toimi parhaiten pieni erityispainotettu messinkinen pikku-Ellu 37.

HENKILÖKOHTAINEN KILPAILUPÄIVÄ. Aamulla klo. 7 lähdimme linja-autolla kisapaikalle sinne oli n. 40km. majoituspaikasta. Järvi oli jaettu kahtia ja pohjoinen puoli oli käytössä lauantaina henkilökohtaisissa sarjoissa. Helmi osallistui ensimmäisenä päivänä paralletävlingiin tai varjokisaan miten me sanotaan. Varjokisapaikka oli siinä ihan vieressä missä parkkipaikkakin. Järvi oli kooltaan 500mX700m

Porisin siinä ruotsalaisten Norrbottenilaisten kilpakumppaneiden kesken ja kaikilla oli aika epävarma olo kun ei yhtään aavistusta ollut että minne menemme. Olimme kuulleet että siinä vasemmalla kivikkojen rinteillä oli potentiaalisia kalapaikkoja. Minäkin olin nyt ensimmäistä kertaa yksin Ruotsalaisten kanssa SM-reissussa niin minun piti nyt pärjätä ihan omilla avuilla ilman vertaistukea kun Mika jäi Suomeen.

Aika pitkä matka piti kävellä kisajärvelle metsän poikki oikasimme ja kisajärjestelijät olivat tehneet kovasti töitä laittaen kävelysiltoja yms. maastoon. Jää oli kirkas. Kaikilla oli pakko olla jääpiikit kengissä. Kisa kun alkoi niin kävelin vaan aika järven perälle sinne tuli jonkin verran porukkaa ja yksi tuttu mies Jällivaarasta ja ajattelin hänet nähtyäni että en varmaan kovin huonossa paikkaa ole. Tein reijän aluksi n.15 metrin päähän rannasta n. 5 metriä vettä oli siinä. En saanut mitään mutta näin että joku sai siitä vään ulompana. Kairailin siinä ja ei mitään tapahtunut. Palasin sitten vähän takasinpäin niemenkärjen tuntumaan. 20 minuuttia ja ensimmäinen ahven tuli. Pieniä olivat ja saattoi saada useampiakin kaloja. Sain 55 messinki-hopea pilkillä sekä sillä erikoispainotetulla messinki 37 johon sitten pääosin päädyin kun niin huonosti tuli kalaa niin en oikein uskaltanut alkaa vaihtamaan ja testailemaan muita. Värikoukuilla saivat kuulemma paremmin mutta tuo alue missä minä olin siinä ei minulla hirveästi ollut vertailukavereita ja kun katsoin niin minä nostin 2 kalaa ylös siinä ajassa kun he nostivat yhden. Hälytyskellot alkoivat soida vajaan kahden tunnin kohdalla kun ruotsalaiset istuivat ja eivät saaneet mitään ja yksikin siinä juoksi ja verrytteli lämpimikseen että joo…. Olihan se kala hakemisessa ja 1,5 tuntia ennen kisan loppua kalan tulo hiipui ja piti ruveta hakemaan uutta paikkaa. Menin niemen toiselle puolelle ja en sieltäkään onnistunut saamaan ja loppuaika meni kairaillessa. Pieni valon pilkahdus tapahtui 5 minuuttia ennen loppua kun sain syvemmältä viimesellä reijällä 3 miniahventa.

Osa oli saanut tosi isoja ahvenia esim. Isabelle Wassbergen joka oli minun kanssa yhtä aikaa punnitusjonossa niin sai melkein kilon ahvenen jotain päälle 900gr painoi ja hänhän tuli sitten toiseksi naisten sarjassa. Minulla oli jotain 1,3kg kalaa ja olin 18. No harmihan se oli että hukkasin kalat lopussa mutta näin ummikkona siellä niin ei voinut valittaa naisten sarjan voitti paikallinen Lotta Engvall 4,7kg

Miesten sarjan voittaja pilkki päälle 7kg. kuulemma 0,5 metrin vedestä värikoukulla. Kyllä he sen homman osaavat. Grattis vaan!

Helmi kertoi saaneensa varjokisassa 7 kalaa ja tuli naisten sarjassa neljänneksi (nuorten sarjaa ei ollut) Tosikitsas oli ollut se pikkujärvi.

SUNNUNTAI joukkuepäivä

Tänään eteläpuoli järvestä.Lunta oli satanut yöllä reilusti. Helmi osallistui myös joukkuekilpailuun. Minä olin taas Susannen ja Lenan kanssa samassa naisten joukkueessa. Olin ihan pihalla ja meillä ei oikein ollut mitään suunnitelmaa ja paikkaakaan tiedossa. Mutta siinä startissa kun lähdimme kävelemään jonossa niin Helmi päätti että lähtee yhden edellisen päivän kisassa pärjänneen paikallisen perään ja niin hän oli mennytkin ja oli ensin innoissaan että YES! mikä paikka mihin hän oli päätynyt heidän perässä. Kaikki melkein olivat paikallisia oli Arvikaa lukenut selässä ja tre krookkia yms. Helmi oli aatellut että no nyt ollaan kalapaikoilla, että ei muuta ko pilkkimään. No eipä kalaa ollut alkanut kuulumaan ja kaikki olivat olleet ihan hukassa ja kairanneet ja EI MITÄÄN. Helmi oli lähtenyt siitä sitten vähän jatkamaan matkaa ja onneksi koska oli löytänyt sitten kalaa 20 minuuttia aloituksesta.

Minullahan kävi niin että kävelin perälle oikeaa puolta siinä jonossa n. reilu 4km. siirtymä 30 minuuttia ja lähtölaukaus kun kuului sain jo tehdä reijän. Näin että Lena tuli myös alueelle ja hän saikin heti kalaa siinä ulompana. No minulle ei sattunut hyvin ja ei tapahtunut mitään vaikka kokeilin syvemmältä ja rannasta ja vaikka mitä. Siinä pyöri ja kairaili ruotsalaisia ja kuulin kun he huusivat toisille että ingen fisk här. Silloin tein päätöksen että kävelen järven toiselle puolen kuvitellen että se on parempi puoli kun Helmikin meni paikallisten perään sinne. No ei mitään tapahtunut toisellakaan puolen ja en nähnyt että muutkaan olisivat juuri saaneet mitään. Porukkaa tuli sieltä rannan tuntumasta siihen niemen kärkeen kivikolle kairailemaan tosi matalaan ja ei mitään näyttänyt heilläkään tapahtuvan. Tein historiaa ja join mehun kesken SM kilpailun ja mietin MITÄ MINÄ TEEN aikaa oli kulunut jo reilu tunti. Ajattelin että siihen meni joukkuemahdollisuudet ja että en voi pettää joukkuekavereita kun Lena ja Susanne saivat edellispäivänä kuitenkin hyvin kalaa. Katsoin vaihtoehtoja ja päätin palata taas takaisin sille puolelle mistä olin aloittanut mutta jonkin verran aikasemmaksi lähtöpaikkaan päin . Näin nimittäin porukkaa paljon enemmän sillä puolella. Kun pääsin sinne perille näin että jotkut saivat kalaa ja näin Lenan miehen Jerryn ja hän näytti saavan siinä matalalla aika hyvinkin. Päätin jäädä siihen pyörimään ja ehkä 6. reikä matalalle sain klo.11 ensimmäisen kalan kun kilpailuaikaa oli kulunut 1,5 tuntia (SM-kisaa siirrettiin ja lyhennettiin 30 min.aloituksesta) No YES toivoa oli etten ilman kalaa jää. Kokeilin värikoukut yms. mutta ei auttanut kun kunnon kalapaikkaa ei ollut. Turvauduin vaan sitten siihen painavampaan 37messinkiin. Sain tällä alueella kerättyä tosi pieniä ahvenia ja sain kalaa yht.ehkä 600gr MUTTA onneksi minun ruotsalaiset joukkuekaverit olivat loistossaan täällä ja handlasivat homman. Menin punnitukseen ja Susanne oli odottamassa ja sanoi saaneensa n.kilon ainakin ja hänellä olikin tosi iso ahven n.700gr. ja pieniä päälle hän oli saanut toisenkin melkein reijälle mutta tiputtanut sen. Odottelimme siinä sitten Lenaa ja siirtymäaikaa ei ollut paljon jäljellä enään. Lena ehti kuin ehtikin maaliin ja niin kuin arvelin hän oli saanut hyvän pussin ahvenia. Laitoimme sitten kalat yhteen ja punnitukseen, pussi tuntui tosi raskaalta ja painoikin 3.3kg. YES. Näimme siinä että paikalliset jotka tulivat perässä heillä painoi 3,6 eli oli niitä muillakin. Palkintojen jaossa jännättiin että miten käy no hopeaa tuli ja vain 300gr erolla kolmannella joukkueella oli 2,4kg eli aika iso ero kolmansiin. Mahtava juttu kun melkein päihitimme paikallisen osaajajoukkueen ei olisi kyllä uskonut että näin hienosti menee ja saisimme SM- mitalin toisena vuonna peräkkäin.

Helmin joukkue jäi pienellä erolla pronssista ja heillä meni tosi hyvin ja Helmi sai hyvää kokemusta tämän perän kilpailuista.

Oli taas hienot kilpailut ja tunnelma! Ensi vuonna sitten on jo paikka joukkueessa ja karsinnan kautta taas yritän myös henkilökohtaiseen sarjaan Ruotsin SM pilkkeihin 2021.

HYVÄ RÅNEÅ SFK!

LAUANTAI henkilökohtaiset http://www.sfktrekroken.se/wp-content/uploads/2020/03/2020-02-29-Individuella-resultatlistan-SM-Pimpel-2020.pdf

SUNNUNTAI joukkue http://www.sfktrekroken.se/wp-content/uploads/2020/03/2020-03-01-Lag-resultatlistan-SM-Pimpel-2020-1.pdf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *