SM-Pilkin karsinta Ruotsi. Norrbottenin piirin mestaruuspilkki.

Laukerjärvellä minä, Jaana ja Eelis

Kilpailu oli ensin tarkoitus pitää Piteån edustalla merellä mutta jäätilanteen vuoksi siirsivät pohjoiseen Arvidsjaurin lähelle Laukerjärvelle. Edustan Råneon seuraa Ruotsissa ja sain tietää yhdeltä Råneolaiselta Sven-Åkelta hieman kalapaikkoja ja minkäkokoista kalaa siellä on, Sven-Åke oli vain kerran ollut siellä kilpailussa kaksi vuotta sitten. Varoituksena saimme tietää mateita olevan järvessä paljon ja melkein jokaisella tulee olemaan ainakin tärppi. Lähtö on keskeltä järveä ja vasempaan perukkaan neljään kilometriin pitää mennä Sven-Åken näyttämän kartan mukaan. Näissä kisoissa on kalan tappaminen pakollista ja ne tarkistetaan seulassa hyvin, kilpakumppaneita on hylätty ja varsinkin suomalaisten on oltava tarkkoja.

Matkaa oli 270 kilometriä Torniosta mutta matka meni maisemia katsellessa, tosi hienoa seutua varsinkin Älvsbyn kylä oli komeiden vaarojen välissä joen halkoessa kylän. Meitä oli autossa minä, Jaana ja Eelis, Eelis pääsi miesten joukkueeseen vaikkakin osallistuu alle 18v sarjaan, minun ja Eeliksen joukkueseen kuului lisäksi kaksi ruotsalaista joita ei entuudestaan tunnettu.

Perille päästyämme kisajärvi oli komealla paikalla keskellä vaaroja, ei yhtään saarta vaan 8km pitkä ja 1,5km leveä järven selkä, onneksi kalapaikat olivat rannoilla. Kalojen koko arveltiin 20-50gr joten Eeliksen kanssa juteltuani vaihdoin 14nr morrit 16nr sini-puna kromi morreihin, yhden paljaan 16nr koukun päätin myös laittaa. Lähtöviivalla katsottiin vähän minne paikalliset lähtee ja sama suunta oli meilläkin, puoli tuntia oli siirtymä mennessä ja se riitti juuri kolmen kilometrin päässä olevalle ensimmäiselle tiedossa olevalle kalapaikalle jonne tulikin kilpailijoita aika paljon. Pari minuuttia starttiin ja huomasin nuoren pilkkijän meinaavan kairata kiven viereen ja varoitin häntä, onneksi siirtyi ulommas rannalta. Jaana oli porukassa kauempana rannalla ja siellä kaikki kairasivat pohjaan, muta nousi jokaisella ja kuin suuri aalto kaikki kilpailijat siirtyivät välittömästi ulommas rannasta. Eelis oli minua lähellä ja sai pari pientä ahventa sekä pari pilkkijää viereen, itselläni ei mitään joten kolmen reiän jälkeen juoksuksi eteenpäin.Olin kulkenut jo reilu puoli kilometriä ja sain ensimmäiset ahvenet, n,10 ahventa tuli putkeen kooltaan 10-20gr. Eelis ja Jaanakin saavuttivat minut ja pääsivät kaloihin kiinni. Minä menin eteenpäin ja aina joku reikä antoi pari pientä ahventa. Eelis näytti löytäneen hyvän reijän mutta minä menin reilusti kaikkien edelle ja löysin paikan josta tuli pieniä ahvenia, syvyys näytti olevan 1,5m josta sai parhaiten. Pari kilpailijaa tuli perässä ja saivat takaa hyvin ahvenia. Minä menin edellä ja Eeliskin jo saavutti minut ja alkoi heti saamaan pieniä ahvenia 5-15gr. Nyt piti vaihtaa Särki-Ellu tilalle ja tyhjältä vaikuttanut reikä alkoi antamaan ahvenia putkeen, pieniä kylläkin. Meidät ohitti muut kilpailijat ja jotka olivat takana poistuivat joten perukkaan ei jäänyt kuin minä ja Eelis sekä Jaana joka istui yhdellä reiällä kaukana takana. Paikka rauhoittui ja kerättiin pieniä ahvenia kunnes viimeisellä tunnilla palasin vanhalle paikalle jonka ruotsalainen oli jättänyt ja siitä sai hyvin ahvenia ja sain tästä myös päivän ensimmäisen ison ahvenen 100gr ja vettä ei ollut kuin alle metrin. Tästä tuli varmaan 30 kalaa ja Eeliksen kanssa arvioitiin meillä molemmilla olevan lähelle pari kiloa. Väännettiin uusia reikiä joita käytiin pilkkimässä vasta jonkin ajan päästä ja se toimi aika hyvin. Yhdessä vaiheessa päätin kokeilla lätkällä siitä reijästä josta sain 100gr ahvenen ja saman tien kun sain pilkin jään alle siihen iski n,300gr ahven ja harmikseni tiputin sen,heti kun sain pilkin takaisin veteen siihen nappasi 250gr ahven jonka sainkin ylös ja vielä muutaman pienen perään. Aika kului nopeaa ja kymmenen minuuttia oli jäljellä kun muistin sen paikan josta ruotsalaiset saivat hyvin ahvenia. Juoksimme Eeliksen kanssa sinne ja löysin oikean reiän josta tuli hyvin ahvenia, edessä oli reikä johon Eelis tuli viimeisille minuuteille ja hän sai siitä myös hyvin ahvenia. Kyllä oli sotkuista touhua kalojen tappaminen, kädet verillä ja reppu sotkussa. Jaana oli pilkkinyt koko ajan yksin pienellä alueella ja Eeliksen kanssa arveltiin hänen saaneen hyvin kalaa kun ei tullut meidän luo. Paluuaika oli 45 minuuttia joten kiire tuli, Jaana jäi jälkeen ja pyydettiin pitämään kiirettä. Meillä jäi 7 minuuttia aikaa maaliin päästyä ja Jaanalla 2 minuuttia, Ruotsin piirin ja SM kisoissa on suuri kello lähtöviivalla josta näkee ajan. Punnituksessa sain 2454gr, Eelis 2602gr ja Jaana 2060gr, punnitsijat hymyilivät Jaanan pienen pienille päättömille kaloille, ainakin oli hyvin tapettuja. Jaana oli viimeinen rantaan tullut meidän jälkeen, eikä minkäänlaista tietoa muiden saaliista.

Eelis voitti nuorten sarjan ylivoimaisesti yli kilon erolla, Jaana sai hopeaa naisissa ja sekä joukkue kultaa. Eeliksen kanssa jännättiin minkä näköisiä on meidän joukkueen kaksi ruotsalaista jäsentä kun kisassa ongittiin kalat yhdeltä ruotsalaiselta. Mitalipallilla paljastui että ihan oudon näköisiä kavereita olivat ja onneksi ei ollut kumpikaan niistä hän ja pronssille pääsimme joukkueena . Oma henkilökohtainen tulos jäi epäselväksi, kolmannella oli 3,2kg ja 5 parasta pääsee SM-Pilkkiin. Seuraavana päivä vihdoin tuli tulokset, rimaa hipoen 5 sija. SM-Pilkkiin ensi vuonna kaikki kolme!
Kilpailun tulokset löytyvät sivuilta http://nya.sportfiskeklubben.nu/resultat-dm-pimpel

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *